Bijna naar Nederland maar eerst nog Xi'an !!
Door: Bas en Maike
25 November 2006 | China, Beijing
De afgelopen 1,5 maand is er weer veel gebeurd zoals we dat ook niet anders gewend zijn van China! Beijing blijft leuk!
Na een paar pittige maanden voor Maike in The St.Regis hotel Beijing, is mijn stage 5 weken eerder stop gezet. Zonder back-up, support of positieve houding maakte het een erge uitdaging om er te kunnen blijven werken als stagiaire; van visum problemen door het hotel waarvoor je werkt tot onaardige toespelingen van de Director of Rooms. Hiernaast heb je ook te maken met het feit dat je Westers bent, een stagiaire als titel hebt met de hiërarchie die plaatsvindt en de Chinese taal die je niet goed beheerst. Een harde bedrijfscultuur waar slechts de te behalen targets belangrijker zijn dan de gemotiveerdheid van hun eigen werknemers. Je bent bezig je grenzen te bepalen met wat je toelaat en wanneer het te ver gaat en het nog weinig met cultuur te maken heeft. Waren het cultuurverschillen, iets wat je moest accepteren of gewoon niet toelaatbaar is of hoeft te zijn? Je leert enorm veel in zo’n schooljaar in China en had dit zo weer gedaan! Misschien een ander hotelletje. Je haalt er voor jezelf alle gezelligheid en de positieve dingen eruit en je gaat weer verder; we houden vrijdag 1 december een mooi afscheidsfeestje en zaterdag 2 december zal ik terugvliegen met China Southern (CZ 345) naar Nederland welke zo rond 16.15u op Schiphol zal landen. School staat gelukkig achter me en zal wat gesprekken met ze hebben om te kijken hoe ik zo snel mogelijk kan afstuderen.
Bas zal hier blijven en zijn stage afronden en teruggaan op 22 december. Ook heeft Bas de baan gekregen als cost control & Purchase bij Dorint Cocagne Hotel in Eindhoven waar hij per 22 januari gaat beginnen! Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en we focussen ons daar op, samen met het afstuderen voor de Hoge Hotelschool!!
Hieronder weer even een update van ons!
5 oktober; Na een werkdag in The St.Regis was het erg leuk om post te krijgen van jaarclub vriendinnen van Maike uit Leeuwarden! Een heel leuk pakketje met kaart, pepernoten, drop,etc.!
27 oktober; Eelco heeft stage gelopen in Beijing, ging terug naar Nederland om af te studeren en kreeg hierna een baan aangeboden vlakbij Shanghai. Dit was weer even een gezellige reden voor hem om terug te komen naar Beijing! We hadden een leuk feestje georganiseerd met vrienden in Souk. Een leuke kroeg waar wij ons afscheidsfeestje ook gaan houden op 1 december! Eelco had zijn fles Berenburg meegenomen MET cassis! Hij maakte vele mensen blij, waaronder ons haha!
29 oktober; Met vrienden en Eelco gingen we ontbijten op Sanlitun in Beijing om hem vervolgens uit te zwaaien en succes te wensen met zijn nieuwe baan. Erg spannend voor hem!
31 oktober; Bas was jarig. Aangezien ik altijd zijn cadeautjes te vroeg geef omdat ik het niet geheim kan houden en omdat we in China zitten besloot ik hem te willen verrassen met iets anders extra’s. Ik vertelde hem dat we weer in HET Braziliaanse restaurant van Beijing gingen eten en had gereserveerd. Dit werd alleen iets anders; Bas moest zijn sjaal meenemen en zijn oordopjes. Natuurlijk met muziek. Ik heb hem geblinddoekt en een muziekje op gezet in de Chinese taxi. De man keek wat vreemd in zijn achteruitkijkspiegeltje. We reden naar de andere kant van Beijing, naar het Financial District met alle nieuwe (opkomende) hotels. Dit duurde vrij lang door alle files en de sjaal van Bas zat redelijk strak. Eenmaal aangekomen mocht hij zijn sjaal afdoen, maar door de druk op zijn ogen zag hij 15 minuten wat wazig. We stonden voor het Westin hotel, net geopend en waar een vriend (Wing-Ho) van ons werkt in het Italiaanse restaurant ‘Prego’. Hier wilde Bas een keer graag eten; tafeltje voor twee, mooie wijnen erbij en heerlijk gegeten met een verjaardagstaart!
13 november; Maike is gestopt met haar stage. De dag erna heeft ze haar kamer ingepakt en haar Franse kamergenootje Marine achter moeten laten. Wat laatste foto’s gemaakt van het personeelsgebouw waar ik woonde, afscheid genomen van het toilet alias twee gaten in de grond en van de lieve schoonmaakster. Bas hielp mee met de koffers en ik woon nu samen bij hem en zijn kamergenoot Jurgen voor nog 1 weekje.
18 november; Bij Bas bij de Banqueting afdeling in het hotel is het gekkenwerk momenteel. Gala’s, 2 bruiloften op hetzelfde moment, het maakt allemaal niks uit en het gaat nog goed ook! Bas heeft wat foto’s gemaakt van een Duits gala met 600 man en 150 man personeel!
20 november; Autoshow in Beijing! Wie die van de RAI in Amsterdam kent ziet duidelijk het verschil qua structuur en opzet! Chinezen rennen en duwen zich door de menigte om een glim op te kunnen vangen van een omgebouwde Snoopy-auto tot de nieuwste Ferrari. Het aantal tassen van automerken die ze dragen in hun handen lijkt een soort van status symbol! Trots en met een glimlach kijkt een Chinees ons aan; Da heb jij nie hè!! Hij loopt verder en in zijn andere hand zien wij een weekendtas om het overige in te kunnen vervoeren.
22 november; Maike kan nu langzaam haar koffer in gaan pakken, de laatste dingen kopen, leuke dingen doen met vrienden en nog wat culturele dingen bezoeken. Samen met Jurgen, kamergenoot van Bas, zijn we naar de Temple of Heaven geweest. Het was erg koud maar de moeite waard om te hebben gezien!
Zondag 26 november; Bas en ik gaan naar Xian om het terracottaleger te bezoeken! Zondagavond zullen we de trein pakken en woensdagochtend 29 november ongeveer weer terugkomen in Beijing.
Tot snel maar weer met de ervaringen over Xian!!
Liefs Bas en Maike
25 November 2006 - 10:24
Fleur:
he Maaike,
WAT EEN MOOIE FOTO'S!! Echt super. Ik wist nog niet wat het volgende land is wat ik wil bezoeken, maar China staat zeker ergens bovenaan de lijst. Jammer dat je stage een beetje naar afloopt, maar je moet maar vooral denken aan al die geweldige ervaring en alles wat je hebt gezien en meegemaakt. Dat kan niemand je meer afnemen! Ik ga aankomend weekend naar Londen, ook leuk hihi. Goede vlucht en misschien tot in apeldoorn...
Groetjes van Fleur -
25 November 2006 - 12:36
Ellen:
Hoi Maike en Bas,
Jammer zeg Maike, dat je stage niet helemaal eindigt zoals je bedacht had. Gelukkig heb je een fantastische ervaring om op terug te kijken! Ik kan me voorstellen dat het soms lastig is in zo'n heel andere cultuur om te bekijken waar je eigen grenzen liggen. Veel plezier nog eventjes de laatste paar dagen en een hele goede terugreis gewenst!
Liefs Ellen -
25 November 2006 - 13:32
Ans En Gerard Ummels:
Lieve Maike en beste Bas,
Vrij recent zijn we nog even op de borrel geweest bij je ouders. Die hebben ons toen het een en ander verteld en uitgelegd waarom je eerder terugkomt. Jullie zijn zo gezegd een ervaring rijker en wellicht een illusie armer. Toch mogen jullie trots op jezelf zijn. Wij zijn het in ieder geval wel en jouw/jullie ouders zeer zeker. Natuurlijk hoef je niet alles te pikken. Dat is in zekere zin ook een deel van de uitdaging zo ver van huis. Beschouw het als een triomf en niet als een nederlaag en blijf heel dicht bij jezelf staan. Afgelopen donderdag was ik na ruim 2 jaar weer voor het eerst met een relatie in de jouw zo bekende Echoput. De bouw is nog in volle gang. maar ze draaien zeg maar proef met een vast menu dat per week wisselt. Ik heb nog maar even niet de groeten gedaan aan Esther. Die moet je met alles wat je hebt meegemaakt nu toch zeker kunnen 'hebben' als je begrijpt wat ik bedoel. Nou lieve Maike en beste Bas, maak er nog het beste van en we zien je graag weer gezond en wel terug in Nederland. Groeten van alle "Ummeltjes" en wij wensen je een goede terugreis.
Gerard. -
26 November 2006 - 21:26
Gert En Trude:
Nu de laatste verhalen en de foto's bekeken.Dus weer helemaal bij.
Hoop dat jullie laatste reisje samen in China een mooie afsluiting is!
Positief blijven, is de beste remedie om je in het leven overal doorheen te slaan!
Jullie hebben samen een mooie toekomst in het verschiet.
Bas gefeliciteerd met je nieuwe baan als hoofd inkoper, veel succes!
En Maike succes met het vinden van een baan...
je hebt in ieder geval een hoop ervaring opgedaan!
We wensen jullie allebei een goeie vlucht terug en een fijne kerst en oud en nieuw.
liefs van ons -
27 November 2006 - 07:51
Jo En Ro:
he hallo, leuk verhaal, veel plezier met afsluiten daar en tot snel. Groetjes Jo en Ro! -
01 December 2006 - 17:07
Pap En Mam:
Hallo Liefies !!!
De tijd van afscheidnemen is aangebroken.
En niet alleen afscheidnemen van een boeiend land met een boeiende cultuur ....... nee ook voor drie weken van elkaar. Best wel moeilijk lijkt ons, omdat je toch in Beijing min of meer op elkaar bent aangewezen geweest. Als jullie elkaar nu nóg niet kennen ..........???!
Voor vanavond wensen wij jullie een bruisend afscheidsfeest met jullie vrienden en vriendinnen.
V.w.b. jullie kamergenoten Marine en Jurgen kunnen wij niet anders zeggen dan 'driewerf chapeau', voor alle begrip, eventuele ongemakken, maar ook voor hun vriendschap! Wens ook hen een goede reis c.q. verdere stageperiode toe namens ons. Het zijn kanjers!
Bas nog even volhouden jongen. Nog drie weken, dan zullen wij ook jou (net als onze Maike op 2 december 2006) op Schiphol verwelkomen om je in onze armen te kunnen sluiten.
Kinderen, heel veel liefs en TOT ZEER SNEL !!!
Pap, Mam en Robert-Jan -
02 December 2006 - 15:10
John En Lydia:
Hoi Bas, tocht gek voor je nu je net Maike hebt uitgezwaaid en daar nog drie weken je stage moet afmaken.
Veel succes voor de laatste loodjes en oto gauw in Holland.
Proficiat met je nieuwe baan, een goed vooruitzicht, groeten van ons